Vreemd eigenlijk hè? Hoe groot het verschil tussen je geluk in de zomer en je geluk in de winter is. De zomer lijkt elk jaar weer als een trein voorbij te flitsen en dat terwijl de winter wel eeuwig lijkt te duren. Vaak zat betrap ik mezelf erop dat ik aan het verlangen ben naar de zomer, want alles lijkt mooier en leuker te zijn in de zomer. Hoe komt dat?

We zijn in de winter allemaal sneller geneigd om in een dipje te raken dan in de zomer. We hebben minder zin om te bewegen, naar buiten te gaan en zijn al met al gewoon minder actief en gelukkig. Het antwoord op de vraag waarom we in de winter vaak een dipje ervaren is eigenlijk heel simpel: licht. De dagen in de winter zijn korter en daarnaast vaak druilerig en grijs. Het logische gevolg is dat je minder zonlicht te zien krijgt, waardoor je minder vitamine D binnenkrijgt. Vitamine D zorgt ervoor dat er een gelukshormoon wordt aangemaakt in je lichaam. Wanneer je dit dus minder binnenkrijgt ben je sneller geneigd om in een dipje te raken.

Heb jij vaak last van een dipje in de winter? Allereerst is het belangrijk om veel te blijven bewegen wanneer je je somber en energieloos voelt. Hoe verleidelijk het ook is om onder de dekens te kruipen bij koud weer. Wanneer je gaat sporten maakt je lichaam endorfine aan, dit stofje zorgt ervoor dat je je weer gelukkiger gaat voelen. Daarnaast moet je ook proberen om zo veel mogelijk licht te zien: ga dus naar buiten en maak een wandeling. Is dit nou écht niet te doen? Dan kun je er ook altijd nog voor kiezen om door middel van lichttherapie licht binnen te krijgen. Bij deze vorm van therapie worden je ogen blootgesteld aan een intens licht van een speciale lamp, dit heeft als effect dat het dipje wordt onderdrukt.

Stiekem laat de zon zich af en toe weer zien. Het is nog minimaal, maar toch doet het mij verlangen naar de heerlijke lange zomerdagen. Ik negeer gewoon even het feit dat het écht nog wel even gaat duren voordat het weer zomer is. Wie doet er mee? Om je alvast in de stemming te brengen deel ik wat fijne zomerplaatjes.

verlangen naar zomer 2