Het liefste heb ik altijd humus in huis. Ik eet humus het liefst in combinatie met wraps of naanbrood. Maar het is ook heel lekker om te gebruiken als een dip voor groenten, als een healthy snack. Humus is gewoon in de supermarkten te vinden, maar het is natuurlijk veel lekkerder als je het zelf hebt gemaakt. Humus is heel makkelijk en snel te maken, daarom hier het basisrecept voor humus.

Benodigdheden voor dit recept

  • 450 gram kikkererwten (één blik)
  • 1 citroen
  • 2 el tahin (sesampasta)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl zout
  • 3 el olijfolie

Begin met het blik kikkererwten. Laat deze uitlekken en vang de helft van het vocht op. Stop vervolgende de kikkererwten (op een eetlepel na, deze kun je later gebruiken voor de garnering van de humus), de tahin, de knoflook, het zout, het opgevangen vocht, en het vocht van één uitgeperste citroen bij elkaar. Pureer dit geheel met een staafmixer, net zo lang tot je een mooi glad geheel hebt. Stop nu de humus in een bakje en garneer het met de overgebleven kikkererwten en de olijfolie.

Zo makkelijk is het dus om humus te maken! Maar wisten jullie ook dat je eindeloos kunt variëren met deze lekkere dip? Ik zal hier een aantal van de talloze variaties met jullie delen, zodat je inspiratie genoeg hebt om thuis aan de slag te gaan met het maken van humus.
#1 RODE BIETJES HUMUS
Voor deze humus vervang je de 450 gram kikkererwten door 450 gram gekookte rode bietjes. De rest van de ingrediënten blijven bij dit recept hetzelfde. Voor dit recept heb je naast de rode bietjes dus ook 2 el tahin, 3 el olijfolie, het sap van 1 citroen en 2 tenen knoflook nodig. Pureer alle ingrediënten met de staafmixer en klaar is je rode bietjes humus!
#2 PESTO HUMUS
De basis van de pesto humus bestaat net als bij de originele humus uit kikkererwten. De andere ingrediënten die je hier aan toevoegt zijn 2 el tahin, 2 tl pesto, het sap van 1 citroen en ten slotte 1 el geraspte parmezaanse kaas. Pureer dit alles samen en je hebt een lekkere pesto/humus spread
#3 GRIEKSE HUMUS
Ook de basis van de Griekse humus bestaat uit kikkererwten. De tahin wordt in dit recept vervangen door 150 gram feta kaas. Vervolgens heb je voor dit recept nog 150 gram gewassen spinazie nodig, het sap van 1 citroen en een theelepel kaneel. Pureer dit alles fijn en je hebt een Griekse humus!
#4 TAPENADE HUMUS
De ingrediënten die je nodig hebt voor deze humus zijn 450 gram kikkererwten, 50 gram zwarte olijven, een halve geroosterde paprika in stukjes, het sap van 1 citroen en ten slotte een paar takjes peterselie. Pureer dit alles en je hebt een tapenade die ideaal is om te serveren bij een borrel.